I dagens analys fokuserar vi på två grundläggande breakoutstrategier. Dessa strategier syftar till att upptäcka tillfällen då ett index bryter sig uppåt eller nedåt från sin handelsintervall. Vi kommer att granska dessa strategier genom att både gå lång (köpa) och gå kort (sälja). Trots sin enkelhet, är dessa strategier populära och bär på en potential att vara effektiva. Den centrala frågan vi utforskar är huruvida de är framgångsrika när de tillämpas på OMXS30 med data avseende stängningkurs.

Breakoutstrategier – en bakgrund

En breakoutstrategi inom teknisk analys är en metod där vi identifierar och agerar på mönster där priset på en tillgång, som en aktie eller ett index, bryter sig ut ur sitt tidigare handelsintervall (trading range). Detta intervall kan vara definierat av stöd- och motståndsnivåer, vilka är prisnivåer där priset tidigare har haft svårt att bryta igenom.

När en breakout inträffar, antas det att priset kommer att fortsätta röra sig i utbrytningsriktningen, vilket ger en möjlighet för oss att göra en vinst. Det finns två huvudtyper av breakouts:

  1. Uppåt breakout: Här bryter priset igenom en motståndsnivå och fortsätter att stiga. Vi kan välja att ”gå lång”, vilket innebär att vi köper tillgången i förväntan om att priset kommer att fortsätta stiga.
  2. Nedåt breakout: I detta fall bryter priset igenom en stödnivå och fortsätter att falla. Vi kan då välja att ”gå kort”, vilket innebär att vi säljer tillgången (eller använder sig av derivatinstrument som optioner eller terminer) i förväntan om att priset kommer att fortsätta sjunka.

Nyckeln till en framgångsrik breakout-strategi ligger i att korrekt identifiera och bekräfta breakout-mönstret innan vi agerar. Detta kan innebära att vi använder tekniska indikatorer, volymanalyser och andra verktyg för att säkerställa att breakouten inte är en falsk signal. Det är också viktigt att vi har en väldefinierad riskhanteringsstrategi, eftersom inte alla breakouts leder till långsiktiga prisförändringar i den förväntade riktningen.

Två varianter av breakout-strategier

Utmaningen med breakout-strategier är att korrekt identifiera ett verkligt breakout från handelsintervallet. Vi har undersökt två olika tillvägagångssätt. Den första strategin använder sig av ett avstånd från föregående dags stängningskurs, där avståndet bestäms med hjälp av Average True Range (ATR). Denna metod är detaljerat beskriven i Perry Kaufmans bok Trading Systems and Methods. Den andra strategin baseras på att gårdagens stängningskurs är antingen högre än den högsta, eller lägre än den lägsta, stängningskursen under en viss tidsperiod (X dagar). Denna variant finns presenterad i en omvänd form i Kevin Daveys bok Algo Trading Cheat Codes. Båda dessa metoder erbjuder intressanta perspektiv på hur man kan identifiera och agera på breakout-mönster på finansmarknaderna.

Dessa strategier liknar i stora drag den välkända Turtlestrategin. Precis som Turtlestrategin, som är känd för sin regelbaserade tillvägagångssätt för att identifiera marknadstrender, använder dessaa metod också kvantifierbara och objektiva kriterier för att signalera handelsmöjligheter. Genom att använda specifika beräkningar baserade på stängningskursen och ATR, erbjuder strategin en strukturerad metod för att identifiera potentiella breakout-möjligheter, liknande det systematiska tillvägagångssätt som Turtletraders använde för att uppnå sina framgångar på marknaderna.

Turtlestrategin är en berömd handelsmetod som utvecklades på 1980-talet av Richard Dennis och William Eckhardt. Den är känd för sin regelbaserade, mekaniska tillvägagångssätt för att handla på finansmarknaderna.

Turtlestrategin är i grunden en trendföljande strategi. Den fokuserar på att identifiera och följa långsiktiga trender på marknaderna. Strategin använder breakout-signaler för att bestämma när man ska gå in i en handel. En typisk signal kan vara när priset bryter över en 20-dagars högsta eller lägsta punkt, vilket indikerar en potentiell ny trend. En viktig del av Turtlestrategin är strikt riskhantering. Detta innebär att begränsa storleken på varje handel och använda stop-loss order för att minimera potentiella förluster. Strategin inkluderar regler för att öka eller minska storleken på positioner baserat på marknadens volatilitet och den enskilda handlarens framgång.

Strategin blev berömd efter att Richard Dennis använde den för att träna en grupp nybörjare, som kom att kallas ”Turtles”, i konsten att handla. Dessa handlare blev framgångsrika, vilket visade att vem som helst kunde lära sig att handla framgångsrikt med rätt system och disciplin.

Variant 1

  • En köpsignal genereras när stängningskursen överstiger gårdagens stängningskurs plus en faktor som är multiplicerad med Average True Range (ATR). Denna faktor är satt till 1, och ATR-värdet beräknas med data från de senaste 14 dagarna. Detta innebär att om dagens stängningskurs är betydligt högre än gårdagens, justerat för den senaste två veckornas volatilitet (som mäts av ATR), betraktas det som en stark indikation på en potentiell uppåtgående trend och därmed en möjlighet att köpa (gå lång).
  • Köp sker dagen efter signal till öppningskurs.
  • Exit sker efter 5 dagar.
  • En säljsignal genereras när stängningskursen understiger gårdagens stängningskurs plus en faktor som är multiplicerad med Average True Range (ATR). Denna faktor är satt till 1, och ATR-värdet beräknas med data från de senaste 14 dagarna. Detta innebär att om dagens stängningskurs är betydligt lägre än gårdagens, justerat för den senaste två veckornas volatilitet (som mäts av ATR), betraktas det som en stark indikation på en potentiell nedåtgående trend och därmed en möjlighet att sälja (gå kort).
  • Sälj (gå kort) sker dagen efter signal till öppningskursen.
  • Exit sker efter 5 dagar.

Variant 2

  • En köpsignal genereras när stängningskursen överstiger den högsta stängningskursen de senaste X dagarna. I grundmodellen är X=20.
  • Köp sker dagen efter signal till öppningskurs.
  • Exit sker efter 5 dagar.
  • En säljsignal genereras när stängningskursen understiger den lägsta stängningskursen de senaste X dagarna. I grundmodellen är X=20.
  • Sälj (gå kort) sker dagen efter signal till öppningskursen.
  • Exit sker efter 5 dagar.

Utvärdering av breakout-strategier

Vi har genomfört en flerstegsutvärdering av breakout-strategierna. I det första steget granskar vi strategin baserat på dess ursprungliga parametrar, vilket innebär att vi inte genomför någon optimering. Detta tillvägagångssätt gör att vår analys av strategin kan anses vara out-of-sample, eftersom strategin inte har utformats specifikt för OMXS30. Utvärderingen baseras på data om stängningskurser (EOD) som sträcker sig från 1990 till och med 2023. I det andra steget kommer vi att fokusera på att optimera strategins parametrar. Slutligen, i det tredje steget, ämnar vi att bedöma strategins förmåga att förutsäga framtida marknadsrörelser genom att använda Walk-forwardanalys. Denna metodik ger oss en omfattande bild av hur strategin presterar under olika marknadsförhållanden och över tid.

Variant 1

I figur1 presenteras equity-kurvan för breakout-strategin som använder Average True Range (ATR). Denna kurva illustrerar den kumulativa avkastningen över tid för strategin, vilket ger en visuell representation av dess prestationer. Genom att observera denna kurva kan vi få insikter om strategins lönsamhet, dess volatilitet och hur den hanterar olika marknadsförhållanden. Det är en viktig del i vår analys för att förstå effektiviteten av ATR-baserade breakoutstrategier.

Figur 1. Equity-kurvan avseende breakout-strategi 1

Resultatet av analysen var något överraskande. En detaljerad granskning visar att huvudproblemet ligger i att gå kort. Om vi istället enbart fokuserar på breakout-signaler för uppåtgående rörelser och går lång, visar det sig att nettovinsten blir positiv. Totalt sett är dock nettovinsten i förhållande till maximal drawdown negativ. För långa positioner är den positiv, men med ett värde på endast 0,48. Vinstprocenten är inte dålig, med över 50% av handeln som genererar vinst, men med en profit factor på minus 0,91 resulterar det ändå i en förlust. I detta grundutförande erbjuder strategin således inte mycket. I den fortsatta analysen kommer vi därför att begränsa oss till att enbart utvärdera strategin för långa positioner.

Variant 2

I Figur 2 visas equity-kurvan för den andra varianten av breakout-strategierna, i dess grundutförande, det vill säga innan någon optimering har genomförts. Precis som i tidigare fall är resultaten något nedslående. Denna kurva ger en tydlig visuell översikt över strategins grundläggande prestanda, vilket tyder på att det finns betydande utrymme för förbättringar. Dessa initiala resultat understryker vikten av att utföra en noggrann optimeringsprocess för att förhoppningsvis förbättra strategins effektivitet och lönsamhet.

Figur 2. Equity-kurvan avseende breakout-strategi 2

Nettovinsten för variant två av breakout-strategierna visar sig vara positiv för långa positioner men negativ för korta. Sammantaget är nettovinsten negativ, men situationen är inte lika allvarlig som för den första varianten av strategierna. Nettovinsten i förhållande till maximal drawdown är minus 0,12 totalt, 1,08 för långa positioner och minus 0,73 för korta.

Med dessa resultat kan vi dra slutsatsen att denna strategi inte är lämplig för handel i sitt nuvarande skick. Det framgår tydligt att huvudproblemet ligger i de korta positionerna. Därför har vi beslutat att i nästa steg av vår utvärderingsprocess enbart fokusera på den långa sidan av strategin.

Optimering av breakout-strategier

Vi har fortsatt med optimeringsprocessen för båda varianterna av breakout-strategierna. Dock har vi beslutat att endast fortsätta med den variant som fokuserar på breakouts på ovansidan, det vill säga strategin för att gå lång. Detta beslut grundar sig på de tidigare observationerna som visade att strategin för att gå lång hade en mer lovande prestation jämfört med strategin för att gå kort. Genom att koncentrera våra ansträngningar på denna aspekt av strategin, siktar vi på att finjustera och förbättra dess effektivitet och lönsamhet i våra framtida analyser.

Variant 1

Optimeringsprocessen omfattade justeringar av flera parametrar. För det första justerades faktorn som multipliceras med Average True Range (ATR), från 0,5 till 2 i steg om 0,5. För det andra varierades ATR-perioden från 2 till 14 dagar, i steg om 2. Slutligen justerades antalet dagar innan en exit genomförs, från 5 till 20 dagar, i steg om 5. Detta resulterade i 112 olika kombinationer som testades, med målet att maximera nettovinsten. Resultaten från dessa kombinationer var positiva, med nettovinster som sträckte sig från cirka 50 000 kronor till omkring 312 000 kronor. Equity-kurvan för dessa resultat återges i Figur 3, vilket ger en visuell representation av de olika kombinationernas prestanda och deras potential att generera vinst.

Figur 3. Equity-kurvan för breakout-strategi version 1, optimerad

Resultaten från den optimerade strategin är betydligt mer lovande än de från strategins grundutförande. Till skillnad från den ursprungliga strategin, fokuserar denna version enbart på att gå lång. Det är viktigt att notera att optimeringen har skett in-sample, vilket naturligtvis kan påverka trovärdigheten av resultaten. Med detta i åtanke är nettovinsten nu imponerande 312 000 kronor, med en maximal drawdown på 80 000 kronor. Detta ger en kvot på 3,38, vilket inte är exceptionellt högt för en in-sample optimerad strategi, men det är definitivt en förbättring jämfört med grundutförandet. Profit factor ligger på 1,46, vilket är relativt lågt. Andelen vinstgivande affärer är dock uppmuntrande, över 60%, vilket är positivt. Ett noterbart drag hos strategin är att den är investerad i marknaden hela 82% av tiden, vilket indikerar en hög grad av marknadsexponering.

Variant 2

I den andra varianten av breakout-strategin fokuserar optimeringen enbart på två parametrar. Den första parametern är tidsperioden för att notera det högsta värdet på index, som varierar från 5 till 100 dagar i steg om 5. Den andra parametern är antalet dagar som varje trade hålls öppen, vilket varierar från 5 till 20 dagar, även här i steg om 5. Detta ger totalt 80 olika kombinationer av parametrar att analysera. Resultaten från dessa kombinationer är genomgående positiva, med vinster som sträcker sig från 50 000 till 265 000 kronor. De optimala parametrarna som framträder från denna analys är en tidsperiod på 10 dagar för att identifiera det högsta värdet och en hålltid på 20 dagar för varje trade. Equity-kurvan för dessa resultat återges i Figur 4.

Figur 4. Equity-kurvan för breakout-strategi version 2, optimerad

Sammantaget ger denna variant av breakout-strategin något sämre resultat jämfört med den tidigare varianten. Nettovinsten i förhållande till maximal drawdown ligger nu på 2,76, vilket är relativt lågt. Däremot är profit factor något högre, på 1,63. Andelen vinstgivande affärer är stabil på 60%, och strategin är investerad i marknaden 70% av tiden. Detta är en markant förbättring jämfört med strategins grundutförande, men resultaten kanske inte är tillräckligt starka för att betraktas som helt övertygande, särskilt med tanke på att optimeringen har genomförts in-sample.

Nästa steg i vår analys är att se om strategierna klarar av Walk-forwardanalysen, vilket kommer att ge en bättre indikation på dess robusthet och tillförlitlighet i realtidsmarknadsförhållanden.

Walk-forwardanalys av breakout-strategier

I linje med tidigare analyser på denna blogg har vi genomfört walk-forwardanalysen i fem steg. För det första steget delades den totala undersökningsperioden in i en optimeringsperiod och en utvärderingsperiod, där utvärderingsperioden utgjorde mellan 20-50% av den totala perioden, i intervaller om 10%. I det andra steget delades perioden in i två delvis överlappande segment för optimering och utvärdering. För stegen 3 till 5 delades undersökningsperioden in i 3-5 separata optimerings- och utvärderingsperioder.

Resultaten från denna omfattande utvärdering presenteras i Figur 7 nedan. Termen Runs refererar till antalet genomförda optimerings- och utvärderingsperioder, medan OoS står för Out-of-Sample. För att en analys ska betraktas som godkänd (pass), krävs att resultatet under utvärderingsperioden uppgår till minst 60% av resultatet under optimeringsperioden, omräknat på årsbasis. Denna metodik ger en robust bedömning av strategins prestanda över olika tidsperioder och under skiftande marknadsförhållanden.

Variant 1

Walk-forwardanalysen för variant 1 av breakout-strategin visar inte tillfredsställande resultat, vilket framgår i Figur 5. Även om strategin genererar ett positivt totalresultat, visar en uppdelning av analysen i en eller flera optimerings- och utvärderingsperioder att resultaten i de flesta fall inte är godkända. Detta indikerar en låg tillförlitlighet för denna enkla breakout-strategi. Med tanke på dess nuvarande prestanda skulle strategin inte vara en lämplig kandidat att inkludera i en portfölj av strategier för handel på OMXS30. Dessa observationer understryker behovet av ytterligare förfining eller möjligtvis en omvärdering av strategins grundläggande tillvägagångssätt.

Figur 5. Walk-forwardanalys av breakout-strategi version 1.

Variant 2

Walk-forwardanalysen för variant 2 av breakout-strategin ger liknande resultat som för variant 1, vilket tyder på att även denna variant inte är tillräckligt tillförlitlig. I endast två av testerna överstiger nettovinsten under utvärderingsperioden 60% av nettovinsten under optimeringsperioden. Denna prestation är inte tillfredsställande för att jag ska känna mig bekväm med att inkludera denna enkla breakout-strategi i min portfölj av strategier för OMXS30.

Figur 6. Walk-forwardanalys av breakout-strategi version 2.

Dessa resultat understryker vikten av att fortsätta utforska och utveckla mer robusta strategier som kan leverera konsekvent och pålitlig prestanda över tid.

Slutsats om breakout-strategier

Sammanfattning

  1. Grundutförande: Båda varianterna av breakout-strategierna i deras grundutförande visade inte lovande resultat. Nettovinsten var antingen negativ eller marginellt positiv, och detta gällde särskilt för korta positioner.
  2. Optimering: När strategierna optimerades in-sample visade de förbättrade resultat. Den första varianten uppvisade en nettovinst på 312 000 kronor med en maximal drawdown på 80 000 kronor, medan den andra varianten hade en nettovinst på upp till 265 000 kronor. Optimala parametrar identifierades för båda varianterna.
  3. Profitabilitet och marknadsexponering: Trots optimeringen var profit factor relativt låg för båda strategierna, även om andelen vinstgivande affärer var över 60%. Strategierna var investerade i marknaden en stor del av tiden (70-82%).

Slutsats

  • Tillförlitlighet: Walk-forwardanalysen visade att ingen av de två varianterna av breakout-strategierna är tillräckligt tillförlitliga. I de flesta tester uppnåddes inte kriteriet att nettovinsten under utvärderingsperioden skulle vara minst 60% av nettovinsten under optimeringsperioden.
  • Användbarhet i portfölj: Med tanke på de svaga resultaten från walk-forwardanalysen och den låga profit factor, är det inte rådligt att inkludera dessa enkla breakout-strategier i en portfölj av strategier för OMXS30.
  • Behov av vidareutveckling: Resultaten indikerar ett behov av ytterligare utveckling och förfining av strategierna. Det kan innebära att utforska andra parametrar, använda olika optimeringsmetoder eller till och med utveckla helt nya strategiska tillvägagångssätt.

Sammanfattningsvis, även om vissa aspekter av breakout-strategierna visade potential efter optimering, är de i deras nuvarande form inte tillräckligt robusta eller tillförlitliga för att anses vara effektiva för handel på OMXS30.

Friskrivning

Informationen som presenteras i detta blogginlägg är endast avsedd för utbildnings- och informationsändamål och ska inte ses som investeringsrådgivning, rekommendationer eller uppmaningar att köpa eller sälja värdepapper. Även om informationen baseras på data som anses vara tillförlitlig, garanterar vi inte dess exakthet eller fullständighet och den bör inte förlitas på som sådan.

Investeringar på finansmarknaden är förenade med risk och det är möjligt att förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Varje investerare bör göra sin egen bedömning eller konsultera en professionell finansiell rådgivare innan någon investeringsbeslut fattas.

Åsikterna och strategierna som diskuteras i blogginlägget är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos institutionen, företaget eller organisationen författaren är associerad med.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *