I förra veckans inlägg om marknadsläge kunde vi konstatera att vi hade gått in i en lågvolatil nedåtgående marknad. Trenderna har pekat fortsatt nedåt men styrkan i nedgången är inte stark och volatiliteten är fortsatt låg.

Tre figurer visas nedan. I samtliga figurer visas OMXS30 index tillsammans med tre glidande medelvärden (50/100/200) i det övre diagrammet. I det nedre diagrammet i figur 1 visar marknadens sentiment i form av andelen av de 30 största företagen i OMXS30 som idag har en kurs som ligger över dess 200-dagars glidande medelvärde. I figur 2 visas trendens styrka mätt med ADX och figur 3 visas volatiliteten på marknaden mätt som standardavvikelse de senaste 100 dagarna och ATR de senaste 14 dagarna.


Figur 1. OMXS30, glidande medelvärde och sentiment

Figur 1: Kurserna är nu lägre än samtliga tre glidande medelvärden. 50-dagars glidande medelvärdet har korsat både 100-dagars och 200-dagars glidande medelvärdet, vilket signalerar en nedgång. Däremot har inte 100-dagars glidande medelvärdet korsat 200-dagars ännu. Marknadssentimentet är något bättre än föregående vecka. 46% av de 30 största företagen har kurser som ligger över dess 200-dagars glidande medelvärde.


Figur 2. OMXS30, glidande medelvärde och ADX

Figur 2: Utöver de glidande medelvärdena visar figuren även den tekniska indikatorn ADX (Average Directional Index). ADX används för att mäta styrkan i en trend på en skala från 0 till 100. ADX mäter inte riktningen av en trend, utan fokuserar istället på dess styrka. Värden över 30 brukar betraktas som att styrkan är stark. Just nu är ADX endast 16 vilket indikerar att styrkan i trenden är relativt svag.


Figur 3. OMXS30, glidande medelvärde, ATR och standardavvikelse

Figur 3: Vid sidan om de glidande medelvärdena visar figuren också marknadens volatilitet. Här används två mått för att beräkna volatilitet. Den första är en indikator som ofta används inom teknisk analys nämligen ATR (Average True Range). ATR beräknas genom att ta det genomsnittliga rangen mellan höga och låga kurser under en viss tidsperiod (här 14 dagar). Ju högre värdet på ATR är, desto högre anses volatiliteten vara, och tvärtom. Idag är ATR relativt lågt. Det andra måttet är standardavvikelsen över 100 dagar. Ett vanligt mått inom finansiell ekonomi och används för att mäta risken eller volatiliteten i en finansiell tillgång. Ju högre standardavvikelse är, desto större är variationen eller volatiliteten i OMXS30. Volatilteten även mätt som standardavvikelse visar på att vi nu är inne i en relativt lågvolatil marknad.


Sammanfattning

Marknaden är i en eventuellt läge där vi går från en uppåtgående trend till en mer nedåtgående trend. Styrkan i förändringen är dock svag. Ungefär hälften (54%) av företagen driver på nedgången och mätt som ADX är nedgången relativt svag. Marknaden uppvisar också en låg volatilitet.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *